Toidukursus "Toidufoori teejuht"

Toidul on suur mõju Läänemerele, elurikkusele, kliimale ja muule loodusele. Kui tellid tasuta toidukursuse, saad järgmise kuue nädala jooksul oma e-posti aadressile iganädalase uudiskirja, mis pakub praktilisi näpunäiteid keskkonnasõbraliku toidu valmistamiseks nii taimsetest kui ka mõõdukas koguses loomsetest komponentidest. Igast kirjast leiab ka mitmeid maitsvaid retsepte. Loodetavasti saab igaüks inspiratsiooni, kuidas rohkem taimi enda menüüsse tuua.

Uudiskirjad on just paraja pikkusega, et kord nädalas päevaplaani mahtuda.

Telli tasuta kursus enda e-postile:

* kohustuslik


Toiduvalikud on keskkonna jaoks ühed olulisemad igapäevased valikud. Need mõjutavad meie veekogusid, kuhu jõuavad põllumajandusest eutrofeerumist põhjustavad toitained. Eutrofeerumine on liigsete taimetoitainete jõudmine meie veekogudesse, mis tekitavad seal taimede ülemäärast kasvu. Selle tagajärjel võib veekogus tekkida hapnikupuudus ja vee kvaliteedi halvenemine.
On teada, et enim panustab kasvuhoonegaaside tekkesse energeetika sektor. Eratarbimisest põhjustatud süsinikdioksiidi (CO2) heitkogustest moodustab toit ligikaudu 20% – sama palju kui transport. Muude keskkonnamõjude poolest on toit veelgi olulisem. Vaata toidu keskkonnamõju kohta rohkem siit. Keskkonnateadliku toitumise põhiprintsiibid on aga lihtsad.

Vali oma taldrikule võimalikult palju taimseid tooteid, näiteks kaunvilju, teraviljatooteid, köögivilju, marju ja puuvilju, aga ka kohalikest vetest säästvalt püütud kala. Vähenda liha- ja piimatoodete, eriti juustu tarbimist. Midagi ei pea aga oma taldrikult täielikult välja jätma. Nii teed muudatuse, mis võib oluliselt vähendada sinu toidu valikute keskkonnamõju ja samal ajal toitud tervislikult. Läbimõeldud valikuid tehes saad ohjeldada bioloogilise mitmekesisuse vähenemist ja veekogude eutrofeerumist, samuti vähendada enda keskkonnajalajälge kliimamuutuste mõttes.
Altpoolt leiad toidusoovitusi kuue rusikareegli kujul. Soovitused põhinevad rahvusvahelisel teadusväljaandel Eat-Lancet. Tervisliku ja keskkonda arvestava toidu valmistamiseks on kindlasti veel teisigi võimalusi.

Pidage meeles neid 6 lihtsat rusikareeglit:


Toidukursuse sisu ja formaadi töötas välja Maailma Looduse Fondi Soome kontor (WWF Soome -
https://wwf.fi/). Toidukursuse valmimist kaasrahastas Euroopa Komisjon projekti Eat4Change raames.