Õunakrõbedik

6-8 suuremat õuna, kooritud ja suuremateks kuubikuteks lõigatud

2 spl suhkrut või muud magustajat + maitse järgi lisaks

1/3 tl kaneeli

näputäis soola

200 g kaerahelbeid

100 ml suhkrut, agaavisiirupit või vahtrasiirupit

75 ml (1 kuhjaga spl) kookosrasva või muud õli

Seemneid ja hakitud pähkleid soovi korral.

Pane õunakuubikud potti, lisa 1 spl vett ja sool. Vesi ennetab põhja kõrbemist ja sool tõmbab õunast tema enda mahlad välja. Kata pott kaanega ja lase madalal kuumusel podiseda 10-20 minutit või kuni õun on pehme.


 Lisa magustaja ja kaneel. Pane õunasegu ahjuvormi.

Sega kaerahelbed magustaja ja kookosrasvaga ning soovi korral seemnete ja pähklitega. Pudista segu ühtlaselt õunasegu peale. Küpseta eelsoojendatud ahjus 190 kraadi juures 15-20 minutit või kuni krõbedik on pealt kuldpruun.

Serveeri niisama või (taimse) koorega.

Nipid:

* Võid kõigi või osade õunte asemel pirne kasutada, lisada marju või hoopis nt mustika-vaarika põhja teha.

* Kaerahelbekattesse võib lisada erinevaid pähklivõisid.

* Ahju puudumisel saab kaerahelbesegu krõbedaks ka madalal kuumusel panni peal küpsetades. Seejuures tuleb segul pidevalt silma peal hoida ja küllaltki tihti segada, andes ühelt poolt aega krõbedaks küpsemisele, kuid vältides suhkru kõrbemist.