Retseptid

Okonomiyaki - jaapanipärane pannkook

Planeedisõber sööb palju köögivilju!

Okonomiyaki retsept on paindlik. Kasuta just neid köögivilju, mis Sulle meeldivad. Eestimaalane võiks köögivilju hoopis rohkem süüa ja see on tervislikum ja planeedisõbralikum. Okonomiyaki pakub maitsvat võimalust neid uuel viisil kasutada. Eelista mahemune, nende kanade sööt on kasvatatud ilma sünteetiliste pestitsiidide ja mineraalväetisteta.


250 g valget peakapsast

200 g porgandit

50 g punapeeti

3 kanamuna (mahe ja kohalik, vegan varianti võib proovida kikerhernevedelikuga)

200 g kaerajahu

150 g vett

soola

suhkrut

toiduõli praadimiseks


  1. Riivi köögiviljad peene riiviga.

  2. Sega kokku kaerajahu, munad, vesi ja maitseained.

  3. Kuumuta õli pannil ning küpseta okonomiyakid pannil.

  4. Serveeri näiteks koos kaunviljadega. Sobib ka koos toidufooris (toidufoor.ee) rohelisega märgitud kala või lihaga.

Röstitud aedviljad

Koju seismajäänud köögiviljad saavad ahjus maitsvaks suutäieks!

Selles toidus saab ära kasutada kappi jäänud köögiviljad, mida muidu kasutada ei oska. Planeedisõber paneb taldrikule rohkelt taimi!

porgand

sibul

bataat

tomat

paprika

küüslauk

toiduõli

tüümian

sool

võrsed

laim

  1. Puhasta aedviljad ja tükelda kuubikuteks.

  2. Haki tüümian peeneks, pressi küüslauk ning sega need toiduõliga.

  3. Kuumuta ahi 190 kraadini.

  4. Sega kokku tükeldatud porgand, sibul, bataat ja paprika. Lisa neile ürdi-küüslaugu õli.

  5. Küpseta ahjus 190 kraadi juures poolpehmeks ning lisa tükeldatud tomat. Küpseta kuni juurviljad on pehmed.

  6. Võta küpsetusplaat ahjust ning sega aedviljad korralikult omavahel läbi. Maitsesta laimimahla ja soolaga.


Peedipüree

Planeedisõber sööb palju köögivilju, ka peeti!


400 g punapeeti

100 g kartulit

basiilik

sool

  1. Puhasta ja koori köögiviljad. Tükelda väiksemaks ja keeda soolaga maitsestatud vees pehmeks.

  1. Haki basiilik peeneks. Püreesta juurviljad ning sega juurde hakitud basiilik. Maitsesta soolaga. Kartulit lisasime selleks, et püree ei jääks liiga vedel.

  1. Söö oma lemmiksaiaga või serveeri muu sooja toidu kõrval.

Panna cotta kaerakoorega

Planeedisõber paneb ka magustoitu taimseid tooteid!

See panna cotta retsept on planeedisõbralikum, sest kasutasime loomsete toodetega võrreldes väiksema keskkonnajalajäljega kaeratooteid. Võimalusel eelista mahemärgiga ja õiglase kaubanduse tooteid.

500 g kaerapiima
500 g kaerakoort
50 g valget šokolaadi
8 g želatiini (või agaragarit)
suhkrut (maitse järgi)
natuke soola
riivitud apelsini- ja sidrunikoort

1. Kuumuta koor, piim, suhkur ja teised maitseained keemiseni.
2. Sulata sisse valge šokolaad.
3. Lisa riivitud apelsini- ja sidrunikoor.
4. Samal ajal pane külma veega paisuma želatiinipulber (vett pane natukene rohkem kui želatiini). Kui želatiin on paisunud, sulata see vesivannil ja sega panna cotta massile juurde.
5. Lase seista u 10 minutit, enne kui vormi valad.
6. Hoia magustoitu külmas, kuni see on korralikult tarretunud.


Läätsepasteet

Kaunviljad on head valguallikad - lase hernes ja lääts enda taldrikule!


½ klaasi rohelisi läätsi

1 porgand

1 sibul

1 küüs musta küüslauku

2 loorberileht

oliiviõli

meresoola

musta pipart


Leota läätsesid üle öö (vähemalt 5-6 tundi), loputa ja pane koos porgandi ja loorberilehtedega keema. Haki sibul ja kuumuta pannil klaasjaks. Kurna läätsed, eemalda loorberilehed. Pane keedetud läätsed koos porgandi ja musta küüslauguga blenderisse, lisa veidi õli, soola, pipart ja blenderda kuni moodustub ühtlane pasta.


Peedi-hakklihapallid

Planeedisõbra liharoogades saab liha kogust nupukalt vähendada - lisa köögivilju!


500 g Lihaveise hakkliha (soovitavalt maheliha, nt. Liivimaa Lihaveis)
2 tk eskmist peeti (võib olla ka keedupeet)
1 tk keskmine sibul
1 tk muna
1 dl seesamiseemneid
1.5 tl soola
2 tl Vahemere ürdisegu
purustatud musta pipart

vürtsikust saad lisades sriracha kastet


Valmistamine
umbes 30 palli
Koori peedid ja puhasta sibul. Riivi köögiviljad peene riiviga ja sega hakkliha hulka. Lisa ka üle jäänud koostisosad ja sega kätega ühtlaseks tainaks. Vormi märgade kätega meelepärase suurusega pallikesed ja tõsta küpsetuspaberiga kaetud ahjuvormi või  plaadile. Küpseta 225 kraadi juures 15–20 minutit. Serveeri kuumad lihapallid koos keedetud kartulite või riisiga.



Šampinjoni bolognese ja suvikõrvitsa spagetid 
Kogused on mõeldud 4-le sööjale. Retsepti pani kokku Tiina Saar.

150 ml oliiviõli
2 hakitud küüslauguküünt
1 hakitud sibul
1 hakitud porgand
1 hakitud sellerivars
500 g seeni (šampinjoni) või muud meelepärased seened
1 tl kuivatatud punet
400 g purk konservitud purustatud tomateid
75 g kontsentreeritud tomatipastat
soola ja musta pipart
värsket basiilikut

Juurde: 500 g suvikõrvitsa spagetid või pasta.

Pruunista paksupõhjalises potis kuubikuteks hakitud küüslauk, sibul ja prae umbes 5
minutit. Seejärel seened, kuni hakkab väljuma vedelik. Prae kuldseks. 
 Lisa pune, purustatud tomatid või tomatipastat (tomatipasta annab hea maitse ja teeb kastme paksemaks) või ka mitte. Kuumuta keemiseni, siis alanda kuumust, kata kaanega ja lase 20 min vaiksel tulel podiseda. Sega aeg-ajalt, et vältida põhjakõrbemist. Maitsesta vajadusel soolapipraga,
sega juurde katkirebitud värskeid basiilikulehti.
 Tõmba köögivilja noa otsaga või lõika kokanoaga peenikesed suvikõrvitsa ribad ja prae pannil õrnalt läbi oliiviõlis.